Welke landen gaan door naar de finale van Eurovision?

Het was tijd voor de 2e halve finale bij Eurovision

Na de 1e halve finale van afgelopen dinsdag mochten de volgende 18 landen laten zien wat zij te bieden hadden bij de 2017 editie van Eurovision.
Voor mij was het goed voorbereiden omdat de presentatie ook dit keer tenenkrommend was.
Na het succes van vorig jaar in Zweden moest dit jaar ook een medley gezongen worden van de hits die de afgelopen jaren voorbij kwamen. En wel in de stijl van het gastland van Eurovision 2017.
Voor mij had dat niet gehoeven, had mij als kijker tijd gescheeld op de hele avond.

Servië

De internationale mocht de 2e halve finale beginnen. Het is een midtempo nummer waar de zangeres zingt over dat zij in het diepte valt en zich afvraagt wie haar komt helpen.
De danser die haar helpt weet de aandacht te veel op te eisen en dat vind ik jammer. Want de zangeres moet het nummer verkopen.

Oostenrijk

De songwriter die voor Oostenrijk naar Kiev is gegaan brengt een Jason Mraz popachtig nummer om een relaxte vibe naar Eurovision te brengen. Hij wist het publiek op een goede manier op te zwepen. Zijn looks waren goed, alleen kreeg ik niet het relaxte gevoel toen ik voor de televisie zat te kijken. Ook al zong hij heel goed, en werkte de visuals achter hem ook mee. Want die waren prachtig en niet te overheersend.

Macedonië

Aan enthousiasme geen gebrek bij de inzending van Macedonie.
De zangeres wilde met het nummer duidelijk maken dat je niet moet wachten tot je oud en versleten bent.
Je moet nu dansen en van je leven gaan genieten. Ook al moet je alleen dansen.
Het was heel goed gezongen, maar voor mij was het een oké nummer.

Malta

Het thema qua kleding is wit en Malta doet ook mee met de trend.
Malta kiest voor een ballad dat gezongen wordt zoals een ballad gezongen moet worden. De zangeres heeft geen poespas. Alleen een prachtige jurk, mooie stem en blijft staan om het nummer te zingen.
Met veel passie en drama probeerde zij de kijkers te overtuigen. Of dat gelukt is? Dat weet ik niet helemaal zeker.

Roemenië

De twee artiesten die voor Roemenië naar Eurovision zijn gegaan hadden een mix van een aantal stijlen muziek die voor mij niet bij elkaar paste.
Het is nummer is heel catchy en blijft op een irritante manier in mijn hoofd hangen. Het optreden was goed. De zang en rap goed en ik kon het gejodel zelfs een beetje waarderen. Voor mij een kleine guilty pleasure van Eurovision 2017.

Nederland

Tijdens de repetities wisten zij de pers te overtuigen. De vocalen van de dames zijn altijd goed, daar hoef je niet aan te twijfelen. Ik ben het nummer steeds meer gaan waarderen. Je kon er ook niet omheen en alleen om het talent van de dames moeten zij al door naar de finale. Zij zorgde voor kippenvel toen de grote uithaal kwam.

Hongarije

Ik hou ervan als landen het risico nemen om een nummer in de moedertaal te zingen.
Dat deed Hongarije, en wat klonk het goed. Want het de zanger en tevens rapper nam mij mee in zijn verhaal.
En net zoals bij de inzending van Portugal verstond ik hier niets van. Voor mij was het rappen een minpunt.
Het was oké, maar finale materiaal?

Denemarken

De zangeres moest gaan laten zien dat Denemarken het beter zou doen dan vorig jaar. Nu kan ik de inzending van vorig jaar niet helemaal voor de geest halen.
Maar het is een mooi nummer en een goed optreden. Alleen kwam zij over alsof zij buitenadem begon aan het nummer.
Daar werd het optreden voor mij niet minder van.

Ierland

Dat de zanger die voor Ierland naar Eurovision is gegaan kan zingen is wel duidelijk. Hij weet de ballad op een mooie manier te brengen. Alleen kan je discussiëren over zijn stem. Zoals Cornald Maas ook al aangaf, lijkt het alsof hij een fles helium heeft ingeslikt. En daar ging ik eerder op letten dan de tekst of het nummer zelf.
Dat lijkt mij geen goed teken.

San Marino

Ga je mee terug in de tijd naar de disco periode? San Marino laat je mee gaan naar een ouderwetse zaterdagavond.
Voor mij is er weinig te mekkeren over de muziek of zang. Want dat was goed zoals het bedoeld was.
Het was alleen dat drie kwart van het optreden de zanger en zangeres vooral met elkaar bezig waren en niet met het publiek.

Kroatie

Aan variatie geen gebrek tijdens de 2e halve finale van Eurovision.
Ook Kroatie laat een heel pallet aan verschillende muziek stijlen zien. Van opera tot pop, en van Engels tot aan Italiaans. Een mix dat scoort of gigantisch flopt. Het zag er gelikt uit met de visuals op het grote scherm achter de zanger. Toch was het voor mij een cocktail die verkeerd viel.

Noorwegen

Er is in de Nederlandse pers vaak gezegd dat Nederland een deejay met zanger/zangeres naar Eurovision moet worden gestuurd.
Noorwegen heeft daar waarschijnlijk naar geluisterd. Want een muziek producer en zanger zijn voor Noorwegen naar Kiev gegaan. Nu had ik goede hoop voor het optreden en het nummer. Maar het was voor mij een beetje vlak. Alsof er meer uit te halen was. Terwijl er alles aan gedaan werd om je als kijker te entertainen.

Zwitserland

Zwitserland stuurt een driekoppige band naar Kiev om daar op te treden. Nu zingt de zangeres prachtig en komen de kleuren van de visuals en kleding van de band goed in beeld. Het enige wat ik zelf niet had gedaan als organisatie was een zangeres op een gele trap zetten om daar te zingen. Ik snap wel dat het is om de gigantische jurk goed te laten zien. Maar was het echt nodig? Nee. Verder een goed optreden.

Wit-Rusland

Het Treble achtige duo, nam je mee op de boot om daar een verhaal te vertellen.
In de eigen taal zongen zijn zo’n drie minuten. Het waren drie minuten dat ik probeerde om te volgen wat er achter het zangduo afspeelde. Voor mijn gevoel kreeg ik iets mee wat er gezongen werd. Dat was natuurlijk niet het geval.
Was het slecht? Nee het was goed gezongen en ook het enthousiasme was heel goed en aanstekelijk.

Bulgarije

De jonge deelnemer ging naar Kiev om daar de boodschap voor jongeren te verkondigen.
Want je moet vechten voor waar je staat en wilt bereiken.
Voor mij is dit één de nummers waar ik fan van werd door naar de studio versie te luisteren.
Weet de zanger die versie te verbeteren? Jazeker. De visuals helpen hem daar bij. Het versterkte het mysterieuze gevoel dat de achtergrond muziek heeft.
Heel goed gezongen en voor mij zeker een land die het tegen Nederland gaat opnemen tijdens de finale.

Litouwen

Nu wil ik de zangeres niet van Litouwen niet belachelijk maken, maar toch.
Haar blik stond op de verbaasde stand. Want zij kijk met haar grote ogen naar het publiek.
Het was is een nummer die alle kanten op kan gaan. Want het heeft een aantal goede punten zoals de zang.
Maar er zijn ook elementen die ik niet geslaagd vond. Voor mij een oké nummer, de middenmoot.

Estland

Het zangduo van Estland nam ons mee naar Verona. Waar het romantische verhaal plaatsvond.
Nu zingen zij over een liefde dat een drama wordt. De uitvoering van het nummer is verre van een drama.
Er is aan alles gedacht. De styling, visuals en wat jij als kijker in beeld krijgt. Het gaat om de tegenpolen. Zwart en wit, en dat is heel goed gedaan. Ook een land die wat mij betreft naar de finale mag.

Israël

Dit keer gaat de zanger voor de spotlights. Want hij mag na twee keer op de achtergrond zelf bewijzen dat hij kan scoren.
Alles is uit de kast gehaald om hem te helpen. Zijn knappe hoofd, de visuals, een dansje en hoe alles is vast gelegd.
Hij hoopt met zijn zwoele blik je over te halen om te stemmen. Hoe catchy het nummer ook is, hij weet mij niet te overtuigen. Hij zat er een aantal keer naast, maar wist zich goed te herpakken.

Wie mogen en gaan naar de finale?

De beste optredens waren van Malta, stiekem Roemenië, Nederland natuurlijk, Hongarije, Denemarken, San Marino, Zwitserland, Bulgarije, Estland en om een herkansing Israël. Deze tien landen ga je aanstaande zaterdag zien in de finale:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: